Educatief vervolg Hangi Lauha: Symfonie van, voor en over Hengelo
Basisschoolleerlingen doen mee aan symfonie
Op vrijdagmiddag 10 april a.s. doen zo’n 300 basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 van Wijk Zuid mee met muziekvereniging Concordia tijdens de uitvoering van de symfonie Hangi Lauha. Wijk Zuid heeft als educatief cultuurproject gekozen voor het muziekproject Hangi Lauha van de Hengelose componist en musicus Folkert Buis. Uit dit muziekstuk voor en door Hengeloërs zijn lessen en workshops ontwikkeld met het thema 'aarde, water, lucht en vuur'. Ook de Muzikeschool, Crea/ Heim en de bibliotheek hebben educatieve projecten rondom Hangi Lauha gemaakt. Hierbij zijn Folkert Buis(met de theremin) en Wouter Munsterman (met een poëzieworkshop) betrokken.
Tijden:
Het concert begint om 13.30 uur en duurt tot 14.30 uur in de stadhuishal Hengelo
Ouders en belangstellenden zijn ook van harte welkom. De toegang is gratis maar vragen een vrije gift.
Unieke samenwerking cultuurprofessionals, amateurmuzikanten en onderwijs
Concordia heeft deze symfonie vorig jaar samen met een projectkoor in het Rabotheater uitgevoerd. Dit keer is echter de stadhuishal omgetoverd tot concerthal. In totaal doen bijna 400 Hengeloers mee aan deze uitvoering. Naast de scholieren en het harmonieorkest van Concordia heeft de Hengelose korenkoepel het projectkoor ook weer bereid gevonden om mee te doen. Een unieke samenwerking tussen cultuurprofessionals, amateurmuzikanten en onderwijs waar met veel enthousiasme aan is gewerkt en waar iedereen inspiratie uit haalt en zijn/haar creativiteit in kan laten zien.
Ode aan Hengelose bevolking
Hangi Lauha (een oude Germaanse naam voor Hengelo) is een ode aan de Hengelose bevolking, ondernemers en vele organisaties. Concordia verbindt hierin de blaasmuziek die al sinds de 19e eeuw geworteld is in Hengelo met het industriële erfgoed: gebouwen, beelden en machines. Het stuk bestaat uit de 4 elementen: de beken in Hengelo, de zoutwinning, de metaalindustrie, het vuur dat daar voor nodig is en natuurlijk de ‘Hengeler Weend’. Het project heeft de titel Hangi Lauha gekregen: de naam Hengelo komt van de Germaanse woorden hangi- (helling) en -lauha. (bosje op hoge zandgrond).
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Fuldauerstichting, Stichting Groothuisfonds en Stichting De Houtmaat.
Stichting Groothuisfonds