Concert  Johan de Meij

Concert Johan de Meij

Author: Linda Groenewoud/Tuesday, September 26, 2023/Categories: Nieuws, Agenda

Event date: 10/28/2023 8:00 PM - 10:00 PM Export event

De muziek van Johan de Meij staat zaterdag 28 oktober centraal in een concert in samenwerking met het Wilmink Project Orkest. Onder leiding van dirigent Lute Hoekstra wordt onder meer zijn eerste symphonie, The Lord of the Rings, ten gehore gebracht.

 

U kunt kaarten kopen via het Wilminktheater. 

Klik hier om kaarten te bestellen.

Tovenaars, elfen en hobbits; Johan de Meij wekt alle figuren van Tolkien tot leven

De muziek van de Nederlandse componist Johan de Meij staat zaterdag 28 oktober centraal in een concert van het Wilmink Project Orkest in samenwerking met de Hengelose muziekvereniging Concordia in het Muziekcentrum Enschede. Onder leiding van dirigent Lute Hoekstra wordt onder meer zijn eerste symphonie, The Lord of the Rings, ten gehore gebracht.

Johan de Meij (69) kreeg zijn muzikale opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij trombone en directie studeerde. Zijn bekroonde oeuvre van originele composities, symfonische transcripties en filmmuziekarrangementen heeft hem internationale bekendheid opgeleverd en zijn werk is een vaste waarde geworden in het repertoire van gerenommeerde ensembles over de hele wereld. Het heeft hem de bijnaam Beethoven van de blaasmuziek opgeleverd.

Voor de pauze staan twee soloconcerten van De Meij op het programma. Trittico Ecclettico is een klarinetconcert uit 2022, geschreven voor Arno Piters. De klarinettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest is deze avond ook de solist in dit werk.

In T-Bone Concerto, voor trombone en harmonieorkest, is de solopartij voor Tim Ouwejan, solo-trombonist in het Radio Filharmonisch Orkest. Als inspeelwerk is gekozen voor To My Country, uit de derde symfonie (Aan mijn Vaderland) van Bernard Zweers, waar De Meij een arrangement van heeft gemaakt. Het orgel in het Muziekcentrum wordt hierbij bespeeld door Gijs van Schoonhoven.

Na de pauze wordt de herziene versie uit 2023 van zijn Symphony no.1 The Lord of the Rings uitgevoerd door het honderdkoppige projectorkest. Dit werk is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien, in Nederland bekend als In de ban van de ring. Tovenaars, elfen en hobbits; Johan de Meij wekt ze in dit werk allemaal tot leven. 

Voor het concert, dat om 20.00 uur begint, is er tussen 19.00 en 19.30 uur in een Q&A gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan Johan de Meij en Lute Hoekstra, met name over de composities die deze avond worden uitgevoerd.

 

Number of views (927)

Tags: